Șeful Serviciului de Control Sanitar al Rusiei: „Ne rezervăm dreptul să fim prudenți față de toate livrările de produsele agricole din Olanda”

Șeful Serviciului de Control Sanitar al Rusiei: Ne rezervăm dreptul să fim prudenți față de toate livrările de produsele agricole din Olanda
Publicat: 15/05/2012, 13:13
Actualizat: 15/05/2012, 14:08

Șeful Serviciului federal de control sanitar al Rusiei (Rospotrebnadzor), Ghennadi Onișcenko, a declarat că produsele agricole din Olanda ar putea fi periculoase, inclusiv din cauză că în această țară se desfășoară studii privind mutațiile tulpinei gripei aviare (H5N1), activități interzise printr-o convenție internațională din anii 70 ai secolului trecut, relatează luni RIA Novosti și Interfax.

‘Ne rezervăm dreptul să fim prudenți față de toate livrările de produsele agricole din această țară. Nu se știe ce ne pot trimite’ /olandezii.not.red/, citează Interfax declarația medicului sanitar șef al Rusiei.

De altfel, Onișcenko a subliniat că Rusia este preocupată de faptul că Uniunea Europeană nu a depistat cauza răspândirii tulpinei înalt patogene Escherichia coli (E. coli), motiv pentru care a instituit restricții la importul de legume din UE în vara 2011.

La forumul internațional din 6-9 mai de la Amsterdam, Institutul Koch din Germania a prezentat un raport cu privire la epidemia de E.coli de anul trecut, dar nu a dat un răspuns clar cu privire la cauzele care au dus la izbucnirea focarelor infecțioase anul trecut. ‘Europa și-a demonstrat incapacitatea de a descifra apariția acestor focare de infecție. De unde a venit bacteria și unde a dispărut – nu este clar nici până acum’, a opinat șeful Rospotrebnadzor, adăugând că autorii raportului au respins o versiune anterioară, potrivit căreia epidemia de E.coli ar fi fost provocată de produse agricole provenind din Egipt.

‘Acest lucru confirmă eșecul întregului sistem european de monitorizare epidemiologică și anchetă epidemiologică. Rămâne convingerea îngrijorătoare că în cazul repetării unor astfel de fenomene țările europene vor fi la fel de nepregătite ca la începutul verii trecute. Se impun măsuri de urgență pentru crearea unor mecanisme naționale și internaționale de anchetă epidemiologică’, a afirmat el, indicând că propunerile făcute anterior de Rusia în acest sens rămân în vigoare.

Olanda, unul din cei mai importanți furnizori de legume din UE în Rusia, desfășoară activități de cercetare de natură ilegală, susține șeful Rospotrebnadzor. ‘Olanda este implicată în activități interzise prin convenții internaționale. Ea modifică, de exemplu, caracteristicile virusului gripei aviare în sensul amplificării agresivității impactului acestuia față de tulpina originară. Noi, înțelegând acest proces, considerăm că trebuie mai întâi să ne lămurim pentru ce se fac toate acestea și cât de mult amenință aceasta securitatea națională a Rusiei’, a menționat responsabilul rus.

‘Cercetările s-au axat pe modificările genetice ale acestei tulpine și au avut drept scop creșterea toxicității sale. Aceste studii nu fac decât să încalce o convenție internațională din 1971’, a afirmat medicul sanitar șef al Rusiei, subliniind că, la cererea Moscovei de a trimite un expert la prezentarea respectivului raport, Olanda a răspuns prin refuz, participând doar părțile direct implicate în cercetări, inclusiv SUA și Vietnam, potrivit Interfax.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Femeia care apără cerul României. Interviu cu tânăra care se asigură că rachetele rușilor nu...
Aparatul electrocasnic care te „rupe” la bani fără să-ți dai seama. Consumă într-un minut cât...
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini...
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini...
Un nou război catastrofal ar putea să cuprindă Orientul Mijlociu. Israelul și Libanul, în tensiune...
EXCLUSIV | Faimosul atacant al ”Generației de Aur” a fost condamnat la închisoare!
Meteorologii AccuWeather îi avertizează pe bucureșteni: Pericol uriaș de radiații în Capitală începând cu această...
Petru, românul ucis în Congo de rebelii M23, era la ultima misiune și urma să...
Viorel a murit înainte de a-și strânge familia în brațe! Se întorsese în țară și...
Irinel Columbeanu și fiica sa au plecat în vacanță! Irinuca va petrece o săptămână întreagă...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
La câți KM schimbi uleiul la cutia automată? Cât costă și care e cel mai...
O femeie din SUA, condamnată din greşeală pentru crimă, a stat 43 de ani după...
Ce a găsit NASA pe exteriorul STAȚIEI SPAȚIALE INTERNAȚIONALE? Sunt VII!
Comoara ascunsă a României. Au fost chemați soldații să o protejeze
Cea mai mare capcană. Ce se întâmplă cu mesajele șterse din telefon
Ce a putut să facă un mire chiar în fața invitaților. A oprit nunta și...
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
Ștefania și Cosmin în camera roșie! Care este situația din momentul de față dintre cei...
Saveta Bogdan, adevărul despre cererea în căsătorie făcută de Gheorghe Turda. Care este, de fapt,...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Măi Bulă, familia ta din câte persoane e compusă?
Astronauții de pe Marte ar putea avea nevoie de dializă renală la întoarcerea pe Pământ
×